Medverkande

 
 
 

Produktionsteam

 

 

lillakören.png
 
 

Lilla kören

Lilla kören startades hösten 2005 av Pelle Olofson efter att han följt sin första årskull körelever genom studietiden på Adolf Fredriks musikklasser. När skolan tagit slut fanns det så mycket musik kvar att upptäcka, och de elever som ville fortsätta sjunga med Pelle bildade Lilla kören. Kören har sedan dess ingen koppling till Adolf Fredrik, utan har sångare med olika bakgrund. Inga utmaningar är för stora för Lilla, som har som främsta mål att sjunga den bästa körmusiken.

Kören drivs demokratiskt av sina medlemmar. Den är helt fristående och tillhör ingen skola, kyrka eller organisation, och är därför fri att utvecklas åt det håll som medlemmarna själva vill. En viktig del av Lilla körens utveckling består i att Pelle komponerar för kören, och Lilla har spelat in flera av hans stycken på skiva. Men i Lilla sjunger vi inte bara nyskrivet. Vi tycker om musik från alla tider, för i alla epoker och stilar finns ju någonting att upptäcka. Och det är det viktigaste för Lilla: att tillsammans få upptäcka all musik som finns kvar att sjunga.

 

 

pelle-300x300.png
 
 

Pelle Olofson, Dirigent

År 1984 tog Pelle Olofson examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm efter att ha studerat för bland andra Hans Eklund och Sven-David Sandström. Åren 1984-2000 arbetade Olofson främst som sångare i Svenska Radiokören, Eric Ericsons kammarkör samt på operascener över hela Sverige. Olofson var medlem i Radiokören i över 20 år. Utöver detta har han komponerat körmusik, filmmusik, kammarmusik, elektroaukustisk musik och orkestermusik. Olofson har arbetat med att arrangera barnkonserter med både Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

År 2000-2017 arbetade Olofson dessutom som dirigent och musiklärare på Adolf Fredriks musikklasser, Sveriges äldsta och mest välkända körskola med 1080 genom provsjungning utvalda elever. Under dessa år komponerade han mycket musik för skolan och dess elever.

År 2005 startade Olofson Lilla kören. De första medlemmarna var Olofsons gamla elever från Adolf Fredriks musikklasser.

 

 
23114985_10155333096393401_1823686869_n.jpg

Jonas Grumstedt, Kontrabas

Jonas Grumstedt är en frilansande kontrabasist och gitarrist från Skövde, numera bosatt i Stockholm. Han började sin karriär på Bollnäs folkhögskola för studier i jazz- och klassisk musik. Därefter bar det av till en fyra år lång musikerutbildning på Kungl. Musikhögskolans jazzinstitution.

 

 

Mikael Emilsson, Saxofon

Mikael Emilsson studerar sitt sista år på Kungl. Musikhögskolans jazz-linje som saxofonist. Han har arbetat proffesionellt som både basist och saxofonist och uppehåller sig nu som filansmusiker i Stockholm.


IMG_0333.JPG

Niklas Fite, Gitarr

Niklas Fite är en gitarrist som jobbar inom jazz och fri improvisation. Han är baserad i Stockholm men har även varit verksam i bland annat Berlin och London. Bland musiker som Fite har jobbat med finns t.ex. Fredrik Ljungkvist, Tristan Honsinger, Phil Minton och Connie Crothers. Utöver musicerandet arrangerar han också konserter i konsertserien "Oasen" och med föreningen FRIM.  

 

 
Lotta.png

Lotta Lindqvist, Regissör

Första gången jag samarbetade med Pelle Olofson, var våren 2017 när jag på Berwaldhallen regisserade den inte sedan 1940-talet spelade Faustoperan “Auerbachs Keller” med musik av Gunnar Wennerberg och med originaltext av själva Goethe. Pelle är helt fenomenal på att nosa upp fantastisk repertoar utanför boxen! Jag är säker på att “Auerbachs Keller” kommer leta sig in i standardrepertoaren på de Europeiska operahusen efter Pelles törnrosauppväckande av operan. 

Koreografen Helena Lambert och Lotta har samarbetat flera gånger tidigare, bla i den mycket uppmärksammade folkloristiska versionen av Bizets Carmen för Dala-floda Operafest somrarna 2016 och 2017 - “Uggle-Carin”. “Att arbeta med rörelsekonstnärinnan Helena är som att ge ett lillfinger och få tillbaka en hand, det är flow och njutning. I Pax Vobiscum arbetar vi med ett mycket fysiskt, symboliskt scenspråk, där stereotyper berättar om det där bortanför, om det som inte kan fångas i ord.” 

Lotta är förutom regissör också operasångerska och instruktör i retorik och scenspråk, en stor tillgång i arbetet med en musikteaterföreställnings alla aspekter, menar Lotta. “På Folkoperan har jag stått på scen som operasångerska i många produktioner, men detta är min Folkoperandebut som regissör. Att det blir med just Pax Vobiscum, Lilla Kören, Pelle och Helena känns helt magiskt!”

 

 
8712810.jpg
 
 

Helena Lambert, Koreograf

Helena Lambert är frilansande koreograf, rörelseinstruktör och utövande scenkonstnär inom dans och fysisk teater. Hon producerar föreställningar, undervisar, föreläser, leder kurser och workshops om rörelse, kroppslig utveckling och sceniskt uttryck. 

 

 

Madeleine Bergman, Fotograf

Mina konstprojekt är ett sätt för mig att bearbeta och förstå känslor som tär på mig. När jag mår dåligt, men kanske inte vet varför, eller knappt ens inser vad jag känner. De blir som en slags terapi. Jag tycker det är viktigt att få stanna upp, och bara befinna mig i nuet, i känslan och stämningen. Ofta arbetar jag med äldre analoga kameror, som kräver tålamod och tid. Ju långsammare processen är, ju klarare tänker jag. Det kan också innebära att vänta i dagar, eller kanske veckor på det perfekta ljuset. Jag tänker att det i slutändan handlar om att närma mig något allmänmänskligt. Sådant som vi alla kan uppleva ibland, och känna igen oss i Att få vara människa fullt ut.

Madeleines fotografier går att se på madeleinebergman.se